Nalazite se ovdje: NaslovnicaTemeOpcenitoIndijska legenda o stvaranju

Indijska legenda o stvaranju

Nakon što je Stvoritelj čovjeka stvorio bili su iscrpljeni svi materijalni životni sastojci. Iz čega će sad stvoriti ženu? Nije preostalo ništa čvrstovg, ništa uhvatljivog.

Dugo je Stvoritelj razmišljao, a onda uzeo:

  • oblinu mjeseca, savitljivost loze i drhtaj trave;
  • vitkost trske, raskoš rascvjetanog cvijeća;
  • laganost lišća i vedrinu sunčevnih zraka;
  • suze oblaka i nestabilnost vjetrova;
  • bojažljivost zeca i ponos pauna;
  • slatkoću meda i neustrašivost tigra;
  • žar vatre i hladnoću snijega;
  • razgovorivost svrake i pjev slavuja;
  • lukavost ždrala i vjernost divlje patke.

Sve ove neopipljive elemente ujedinio je Stvoritelj, načinio od njih biće i doveo ga čovjeku.

Nakon tjedan dana došao je čovjek njemu i rekao: "Gospodine, ova žena koju si mi dao čini me nesretnim; priča bez prestanka i nepodnošljivo me muči te više ne mogu naći mira. Ona želi da joj svakog trenutka poklanjam pažnju i na taj način tratim svoje vrijeme. Oko svake malenkosti napravi veliku galamu i ništa pametno ne radi. Došao sam da ti ju vratim, jer s njom ne mogu živjeti."

"Pa dobro", reče Stvoritelj i uze ju natrag.

Nakon tjedan dana dođe ponovno Stvoritelju i reče: "Gospodine otkako sam ti ono stvorenje vratio, moj je život prazan. Stalno mislim na nju, kako je plasala i pjevala, kako me je gledala (krajičkom oka), kako je čavrljala sa mnom i privijala se uza me. Bila je tako lijepa i nježna. Njen me je smijeh tako veselio. Molim te, vrati mi ju natrag."

"Pa dobro", reče Stvoritelj, i vrati mu ju natrag.

Ali već nakon tri dana, dođe čovjek opet i reče: "Gospodine ne znam, ne mogu to objasniti, a nakon svega mog iskustva s ovom ženom, došao sam do zaključka da mi stvara više brige nego radosti. Zaklinjem te stoga, uzmi ju opet natrag!"

No Stvoritelj reče: "Nestani mi brzo ispred očiju. Dosta mi je toga. Živi kako znaš!".

Na to će čovjek: "Ali ja ne mogu s njom živjeti.".

"Ali, ni bez nje ne možeš živjeti", odvrati mu Stvoritelj, okrene leđa i nastavi svoj posao.

"Što da radim?", reče čovjek sav zdvojan, "ne mogu s njom, a ne mogu ni bez nje živjeti!".

Misli pape Franje

Rekao bih da je obitelj važna ne samo za evangelizaciju novog svijeta već da je obitelj važna, potrebna za opstanak čovječanstva. Bez obitelji, kulturni opstanak ljudske rase bio bi u opasnosti. Obitelj, htjeli mi to ili ne, je temelj. (Radijski intervju, Rio de Janeiro, Brazil, 27. srpnja 2013.)

Naša vodilja

Znanost bez religije je šepava, a religija bez znanosti slijepa. 

Albert Einstein

NAŠA DANAŠNJA PORUKA

Nažalost, ono što je odbačeno nije samo hrana i višak stvari, nego često i sama ljudska bića, koji su odbačena kao “nepotrebna”. Na primjer, to je strašno i pomisliti na djecu koja su žrtve pobačaja, koji nikada neće vidjeti svjetlo dana; djeca koja se koriste kao vojnici, zlostavljana i ubijena u oružanim sukobima; i djecu se kupuje i prodaje u tom strašnom obliku modernog ropstva koje je trgovina ljudima, što je zločin protiv čovječnosti.

Papa Franjo

10 zapovijedi opuštenog mira

1. Samo danas trudit ću se da proživim dan ne želići riješiti problem svoga života odjednom.

2. Samo danas pazit ću najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati... samo sebe sama.

3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću... ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.

4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.

5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom čitanju, kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.

6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.

7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado, ako u mislima osjetim da sam povriješen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.

8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.

9. Samo danas čvrsto ću vjerovati - čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno - da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugoga nema na svijetu.

10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je da 12 sati činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.

papa Ivan XXIII.

Posjete

Imamo 542 gostiju i nema članova online

Idi na vrh